Lisää brändejä

Tyyliä ja tunnelmaa

Friends Arenassa

Friends Arena,
Solna, Ruotsi


Tutustu siihen, miten nykyaikainen stadionvalaistus auttaa Friends Arenaa hämmästyttämään faneja jo kaukaa
Philipsin valaisema tyylikäs Friends Arena ulkoapäin

Arkkitehtonisen
valaistuksen haluttiin


olevan rauhallista ja pehmeistä vaihtuvista väreistä koostuvaa. Valon täytyi olla tasaista, jotta valaistus loisi vaikutelman siitä, että stadionin ulkokuori on maalattu eri värein – ja tässä onnistuimme mielestämme erinomaisesti.”

 

- Helena Åkerberg, valaistusarkkitehti, Lighthouse AB

Friends Arenan väriä vaihtava julkisivu Ruotsissa
Philipsin valaisema Friends Arenan tyylikäs, väriä vaihtava julkisivu Ruotsissa

Asiakkaan vaatimukset

 

Ruotsin uuteen kansallisareenaan tarvittiin valtava valaistusjärjestelmä. 65 000 katsojaa vetävän stadionin alkuperäinen valaistussuunnitelma osoittautui kuitenkin liian kalliiksi ja mahdottomaksi ylläpitää. Valaistussuunnittelutoimisto Lighthouse AB kehittikin siksi käytännöllisemmän suunnitelman Philipsin tekniikan avulla.

Friends Arena -stadion on valaistu tehokkaasti Philipsin urheilukenttävalaistuksen avulla

Oikea valaistus 


Nykyaikaista arkkitehtuuria edustavaan upouuteen Friends Arenaan tarvittiin uudenlainen ja jännittävä valaistusratkaisu. Ajatuksena oli luoda elävä ulkovalaistusjärjestelmä, jota voidaan muokata erilaisten tapahtumien vaatimuksiin. Tämä tavoite mielessään suunnittelijat hakivat RGB-stadionvalaistusjärjestelmää, joka olisi tarpeeksi tehokas valaisemaan 24 metriä korkean julkisivun sekä ylä- että alapuolelta.

 

Philips iColorGraze oli suunnittelijoiden valinta. Pienestä energiankulutuksestaan huolimatta se voi valaista kohteita pitkänkin matkan päästä luomalla elävän väriseinän. Valaisimet aseteltiin kolmen metrin välein tasapainoisen ilmeen takaamiseksi ja ylläpidon helpottamiseksi. Suunnittelijat valitsivat yhdessä arkkitehdin kanssa laastin, jonka sävy ja koostumus heijastavat valoa tyylikkäästi ja valaistusta korostavasti.

 

Stadionin sisälle asennettiin 316 ArenaVision-valaisinta, jotka valaisevat kentän ja takaavat täydellisen näkyvyyden sekä pelaajille että faneille. Valonheittimet valaisevat koko kentän tehokkaasti erittäin pienellä energiankulutuksella. Lisäksi valaisimia voi suunnata yksitellen, jotta valaistustaso voidaan pitää alle 3 500 luksissa TV-lähetyksiä varten FIFAn vaatimusten mukaisesti. Kaikki tavoitteensa täyttänyt projekti on osoittautunut todelliseksi menestystarinaksi Friends Arenassa.


Ledijulkisivuvalaistuksen väriä voidaan muuttaa nopeasti, esimerkiksi joukkueen väreihin tai kunkin tapahtuman vaatimuksiin sopivaksi. Tyylikkäät valoseinät – ovatpa ne sitten minkä värisiä tahansa – tekevät varmasti vaikutuksen kävijöihin jo kaukaa.

  • ColorGraze MX Powercore
    ColorGraze MX Powercore
    Ohjattava Graze MX Powercore on suunniteltu arkkitehtonisten, monikerroksisten rakennuksien valaisemiseen dynaamisella, huomiota herättävällä valolla. Valaisimen tuottama valo ulot...
  • ArenaVision MVF404
    ArenaVision MVF404
    Ulkostadioneille ja suuriin sisähalleihin tarkoitettu 2 kW:n ArenaVision MVF404 -valonheitin on suunniteltu tarjoamaan optimaalinen valaistus niin pelaajille, TV-kuvaukselle kuin p...

Tyytyväisiä
faneja 

Tiimi

Peab AB

Rakennusyhtiö/asiakas

Helena Åkerberg, Lighthouse AB

Valaistusarkkitehti

Samankaltaiset asiakasesimerkit