Olet nyt Philipsin lighting sivustolla. Maakohtainen versio sivustosta on käytettävissä.
Ehdotukset

  city.people.light
  -palkinto 2013

  city.people.light-palkinto 2013

  Katso video Rietbergin ykköspalkinnosta

  Rietberg, Saksa

  1. palkinto – historiallisen kaupunkikeskustan kokonaisvaltainen valaistussuunnitelma


  Rietbergin kaupungin historiallinen keskusta on täydellinen esimerkki kokonaisvaltaisesta suunnitteluprosessista, jossa kaikki asukkaat saivat ilmaista oman luovan mielipiteensä yhteisen viihtyvyyden parantamisesta. Erityistä huomiota kiinnitettiin lasten ja vammaisten valaistusratkaisuihin. Perinteisen arkkitehtuurin valaisemiseen käytettiin kohdevalaistusta, mikä korostaa kaupungin historiallista ilmettä.

  Rietberg myös korvasi vanhat valaistusratkaisut ympäristöystävällisillä ja energiatehokkailla ledivalaisimilla, jotka on yhdistetty CityTouch-järjestelmään. Järjestelmä mahdollistaa valaistuksen älykkään ohjauksen. Projekti oli hyvin suunniteltu ja jäsennelty: pieninkin yksityiskohta toteutettiin suunnitelmallisesti. Rietberg osoitti, että kokonaisvaltainen suunnittelu toimii myös pienissä ja keskikokoisissa kaupungeissa eikä vain suurkaupungeissa. "Rakennusten, pääostoskatujen ja viheralueiden valaistuksen ammattimainen toteutus on parantanut merkittävästi Rietbergin imagoa, kaupunkikuvan yhtenäisyyttä ja viihtyisyyttä. Lisäksi se edistää matkailua ja piristää paikallista elinkeinoelämää", kertoo Zhang Wen, Suur-Kiinan alueen Philips Outdoorin markkinointiosastolta.

  Valaistussuunnitelman toteutti Jochen Meyer-Brandis, SMB Aachenin valaistus- ja kaupunkisuunnittelija. Rietbergin voittoprojekti sekä kaikki viime vuoden palkintoehdokasprojektit vahvistavat entisestään, miten tärkeä valo on sekä asukkaille että matkailijoille luotaessa eloisia ja houkuttelevia kaupunkeja. "Valaistusratkaisulla muokattiin kaupungin ilmettä ja tehtiin sen keskustasta turvallisempi ja viihtyisämpi", totesi city.people.light -palkintoraadin puheenjohtaja Rafael Gallego voittajaa kommentoidessaan.
  Rietberg

  Soul, Etelä-Korea

  Toinen palkinto – Yeoui Central River Park -puisto, Soul, Etelä-Korea


  Soul onnistui huomioimaan kaikki kaupunkisuunnittelun osa-alueet, kun se loi asukkailleen avointa julkista tilaa kaupungissa, jossa tilaa on rajoitetusti ja tyhjät tontit yleensä varataan rakennuksille. Projektin tavoitteena oli uudistaa kaupungin konservatiivista imagoa luomalla lähellä joenvartta ja suurta uutta asuinaluetta sijaitsevalle tontille kaupunkilaisten käyttöön tuleva julkinen puisto. Puisto edustaa harmoniaa ja käytännöllistä suunnittelua – se muodostaa vahvan yhteyden kaupungin, sen asukkaiden ja joen välillä, mikä puolestaan parantaa Soulin imagoa. Puisto on monipuolisine ja vaikuttavine valaistusratkaisuineen kutsuva pakopaikka suurkaupungin hälinässä. Raati vaikuttui erityisesti jättimäisen projektin tarkasta hallinnasta: raadin mukaan puisto edustaa uudenlaista kaupunkisuunnitteluvisiota Aasissa. Valaistussuunnitelman kehitti Lee Yeon So, ULP Co.
  Soul

  Geneve, Sveitsi

  Kolmas palkinto – Saint Gervaisin alue, Geneve, Sveitsi


  Sveitsin Genevessä sijaitsee erinomainen esimerkki hienosti suunnitellusta ja kauniisti toteutusta kaupunkisuunnitteluprojektista, jossa valaistus integroituu täydellisesti kaupunkisuunnitteluun. Suunnitelman tavoitteena oli uudistaa autojen täyttämä ruuhkainen katualue kauniiksi kävelykatualueeksi asukkaiden ja matkailijoiden käyttöön. Suunnitelma on toteutettu vaikuttavasti: siihen kuuluu muun muassa kolme aukiota – Simon-Goulart, Saint-Gervais ja Bel-Air – joita yhdistää yhdenmukainen ulkoinen ilme ja valaistus, joka ohjaa ihmisiä eri alueille. Projektista tekee erityisen se, miten siinä hyödynnetään sekä valoja että varjoja ja miten se hyödyntää valon, tuulen ja ihmisten välistä vuorovaikutusta. Valaistussuunnitelman kehitti LEA (Les Eclairagistes Associés) Lyonista.
  Genova

  Zhengzhou, Kiina

  Erikoismaininta – Millennium Royal Plaza, Zhengzhou, Kiina


  280-metrinen Millennium Royal Plaza on tällä hetkellä Keski-Kiinan korkein pilvenpiirtäjä. Tämä uusklassinen pilvenpiirtäjä on He'nanin maakunnan ja Zhengzhoun kaupungin maamerkki, joka sulautuu saumattomasti ympäristöönsä. Rauhalliseen zen-konseptiin pohjautuva valaistusratkaisu sekä sisään- ja uloshengitystä mukaileva valaistusohjelma muistuttavat ihmisiä siitä, että heidän kotikaupunkinsa historia ulottuu yli 3 500 vuoden päähän. Pilvenpiirtäjää kutsutaan kaupungin sieluksi, koska pimeällä se näyttää lyhdyltä; täydelliseltä linkiltä kaupungin, sen asukkaiden, valon ja historian välillä. Raati palkitsi tämän projektin erikoismaininnalla, koska se esittelee tuoreen valaistuskonseptin ja pyrkii erottautumaan aasialaisen valaistuksen perinteisestä mielenmaisemasta erittäin kirkkailla, välkkyvillä ja värikkäillä valaistusratkaisuilla. Pilvenpiirtäjä antaa kaupungille aivan uudenlaisen identiteetin.
  Zhenghou

  Wuppertal, Saksa

  Erikoismaininta – Nordbahnstrasse


  Aiemmin Nordbahntrasse- ja Rheinische Eisenbahnstrecke -nimillä tunnettu rautatielinja vihittiin alun perin rautatiekäyttöön vuonna 1879, mutta nykyään siitä on uudistettu pyöräily-, luistelu- ja patikointireitti, joka kulkee 22 kilometrin matkan Wuppertalin kaupungin läpi. Reitin varrella on kuusi tunnelia, neljä maasiltaa ja lukemattomia siltoja. Se on myös nopea ja kätevä tapa kulkea ydinkeskustaan – puhumattakaan sen muusta virkistysarvosta asukkaille ja matkailijoille. Wuppertalin projektin ansaitsi erikoismaininnan alueellisuudestaan ja eläintensuojelun erinomaisesta toteutuksesta.
  Wuppertal