Olet nyt Philipsin lighting sivustolla. Maakohtainen versio sivustosta on käytettävissä.
Ehdotukset

  Liiku huolettomasti

  Vähemmän onnettomuuksia

   

  Valkoinen valo saa olomme tuntumaan turvallisemmalta, ja se voi myös vähentää liikenneonnettomuuksien todennäköisyyttä. Uusimmat tutkimukset osoittavat, että valkoinen valo auttaa myös jalankulkijoita ehkäisemällä esteiden ja epätasaisuuksien aiheuttamia kompastumisia.

  Valaisinpylväs kadulla, jossa on Philipsin valkoinen valaistus

  Tutkimus valkoisesta valosta

   

  New Yorkin osavaltion Troyn kaupungissa sijaitsevan Lighting Research Centerin tutkimus selvitti, parantaako valkoinen valo kuljettajien perifeeristä näkökykyä. Tien viereen asennettiin erikoislevy, joka simuloi liikettä tietä kohti ja siitä poispäin. Kaikkiaan 13 koehenkilöä osallistui kokeisiin päiväsaikaan ja tämän jälkeen pimeällä, jolloin katu oli valaistu CosmoWhite-lampuilla ja keltaisilla natriumlampuilla.

   

  Kokeita tehtiin yhteensä 686 kappaletta levyn liikesuunnan muuttuessa satunnaisesti. Levyn etääntyessä tiestä kuljettajan odotettiin kiihdyttävän, ja levyn lähestyessä tietä hänen odotettiin jarruttavan.

  Philipsin valkoinen valo valaisee kadun tehokkaasti

  Selviä tuloksia

   

  Tulokset osoittivat, että jarrutuksen ja kiihdytyksen reaktioajoissa on tilastollisesti merkittävä ero valkoisen ja keltaisen valon välillä. Molemmissa tapauksissa reagointi oli valkoisessa valossa nopeampaa, mikä viittaa siihen, että kuljettajat näkivät kohteen paremmin.

  Vilkasliikenteinen asuinalue, jossa on Philipsin valaistus

  Tieteellinen tausta

   

  Jotta kohde erottuisi taustastaan, on kohteen ja taustan välillä on oltava tietty valaistusero eli kontrasti. Kontrastin havaitsemiskynnys on se vähimmäisero, joka kohteen havaitsemiseen tarvitaan (ei liity värin tai yksityiskohtien erottamiseen).

   

  Mitä pienempi kontrastikynnys, sitä helpompi kohde on havaita. Kokeiden mukaan valkoisen valon valaistuskynnys on etenkin heikossa valaistuksessa matalampi kuin keltaisen. Toisin sanoen ihmiset ja muut kohteet havaitaan helpommin valkoisessa valossa. Valkoisen valon matala valaistuskynnys parantaa siis sekä kuljettajien että muiden tienkäyttäjien turvallisuutta.

  Asuinalue, jossa on Philipsin tehokas valkoinen valaistus