Olet nyt Philipsin lighting sivustolla. Maakohtainen versio sivustosta on käytettävissä.
Ehdotukset

  Turvallisempi olo

  pimeällä

  Turvallisuus


  Valo vaikuttaa ratkaisevasti siihen, tunnemmeko olomme turvalliseksi pimeällä. Heikosti valaistuilla alueilla kasvoja on vaikea erottaa ja voi olla hankala huomata, lymyääkö joku varjoissa. Puolassa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että lähes kolme neljäsosaa osallistujista pelkäsi turvallisuutensa puolesta valaisemattomalla alueella liikkuessaan.
  Naiset kävelevät kadulla, jossa on Philipsin tehokas valaistus

  Valkoinen valo rauhoittaa  

   

  Valkoinen valo lisää viihtyisyyttä ja turvallisuutta. Valkoisen valon värintoisto on erinomainen, ja silmä aistii sen todellista kirkkaampana. Siksi valkoinen valo helpottaa esineiden, värien, muotojen ja muiden yksityiskohtien erottamista. Kasvojen tunnistaminen jo kaukaa on helpompaa valkoisessa valossa, mikä auttaa vähentämään ahdistusta. Lisäksi valkoinen valo valaisee erityisen tasaisesti eikä jätä pelottavia varjokohtia.

   

  Katu, jossa on asukkaiden turvallisuudentunnetta lisäävä Philipsin valkoinen valaistus

  Positiivinen vaikutus turvallisuuteen  


  Valkoisella valolla on positiivinen vaikutus, mikä johtaa turvallisuuden paranemiseen. Jos asukkaat tuntevat olonsa turvalliseksi kaduilla, he liikkuvat niillä useammin. Kun kaduilla kävelee ja pyöräilee enemmän ihmisiä, kadut eivät ole enää autioita ja ne muuttuvat viihtyisämmiksi.

   

  Kun ulkona näkyy enemmän ihmisiä, ilkivalta ja rikollisuus vähenevät ja kaupungin vetovoima asukkaiden ja matkailijoiden silmissä kasvaa.

  Vähemmän rikollisuutta, vähemmän pelkoa  


  Valkoinen valo voi todella auttaa tekemään yhteiskunnasta turvallisemman. Viimeaikaisissa tutkimuksissa on saatu vahvoja todisteita siitä, että valon määrän lisääminen ja valon tasaisuus vähentävät rikosten pelkoa ja että valkoinen valo auttaa rikollisten kiinnisaamisessa.

   

  Walesilaisen Neath Port Talbotin alueen valtuuston edustaja kertoo: ”Valkoinen valo auttaa ehkäisemään rikollisuutta, koska se parantaa valaistustasoa ja helpottaa kasvojen ja värien tunnistamista. Tämä saa rikolliset luopumaan aikeistaan ja auttaa poliisia.” Valkoinen valo myös parantaa valvontakameroiden kuvanlaatua ja auttaa näin parempien todisteiden saamisessa.

  Poliisi katsoo valvontakameroiden kuvaa
  Turvallisempi parkkipaikka Philipsin valkoisella valolla

  Vertaileva tutkimus rikosten ehkäisemisestä valon avulla

   

  Vuonna 2000 Cambridgen yliopiston kriminologian laitoksella tutkittiin parantuneen katuvalaistuksen vaikutusta rikoksiin kahdessa englantilaisessa kaupungissa. Dudleyssa rikokset vähenivät tutkitulla alueella 41 prosenttia, kun taas vertailualueella laskua oli 15 prosenttia.

   

  Stokessa rikokset vähenivät tutkitulla alueella 43 prosenttia ja kahdella viereisellä alueella 45 prosenttia, kun taas vertailualueilla laskua oli vain kaksi prosenttia. Johtopäätös oli, että vähentyneen rikollisuuden tuomat säästöt ylittivät katuvalaistuksen parantamisen kustannukset 2,4–10-kertaisesti vuoden kuluttua. Rikosten määrän ja valaistuksen välisestä yhteydestä voidaan päätellä, että uudet valot paitsi auttavat torjumaan rikollisuutta myös maksavat itsensä takaisin vähentämällä laitonta toimintaa.