3 makrotrendiä, jotka tekevät LED-ratkaisuista kasvihuoneviljelyn standardin

Eindhoven, Alankomaat  LED-tekniikka on juurtumassa yhä syvemmälle kasvihuoneviljelyn maailmaan. Signifyn arvion mukaan noin 30 % maailman kasvihuonealasta on valaistu vuoteen 2025 mennessä (vuonna 2020 lukema oli noin 20 %). LED-tekniikka tulee valaisemaan alasta yli puolet.

LED-käytön visualisointi

Miksi paradigman muutos? Siitä yksinkertaisesta syystä, että LED-valaistuksella on merkittävä vaikutus kolmeen tärkeään globaaliin trendiin.

Maailmanlaajuinen väestönkasvu

Maailmanlaajuinen väestönkasvu on nopeaa. Väestötieteilijät ennustavat, että planeetallamme on 10 miljardia ihmistä vuoteen 2050 mennessä. Yhä useammat asuvat kaupungeissa. Tämän väestöllisen trendin jatkuessa elintarviketurvallisuudesta tulee yhä suurempi haaste valtioiden johdolle. Haaste vain kasvaa koronaviruspandemian esiin tuomien toimitusketjun haavoittuvuuksien myötä.

Kotimaisen maatalouden edistäminen on valtioille yksi tapa varmistaa ruoan saanti. Venäjä, Yhdysvallat, Kiina, Singapore ja Turkki ovat alkaneet sijoittaa omavaraiseen, ympärivuotiseen elintarviketuotantoon. Huipputeknologiaa edustavat kasvihuoneet – joihin tulee yhä enemmän viimeisintä tekniikkaa, kuten LED-valaistus – ovat välttämättömiä ympärivuotisen elintarviketarjonnan varmistamiseksi.

Niin ovat myös huipputeknologiaa edustavaan LED-valaistukseen valmiit vertikaaliset viljelmät. Ne ovat erityisen tärkeitä tiheästi asutuissa, nälkäisissä kaupungeissa. Ne lyhentävät matkaa, jonka elintarvikkeet ja kukat matkustavat kasvatuspisteestä kuluttajille. Niitä nousee alueille, joissa elintarvikkeiden tai kukkien kasvihuonetuotanto ei ole mahdollista ilmaston vuoksi.

Ilmastonmuutos ja kestävä kehitys

Sitten on muistettava vielä geopolitiikka, vihreä siirtymä ja kestävä kehitys. Pariisin sopimuksen nojalla valtiot sitoutuvat hiilipäästöjen vähentämiseen. Kestävän LED-tekniikan ansiosta tehtävä helpottuu. Valtionhallinnot jakavat LED-tukia, joiden vaikutuksesta viljelijät tekevät LED-valaistuksesta kasvihuoneviljelyn uuden standardin. LED-tekniikan luontainen tehokkuus ja muut edut verrattuna suurpainenatriumlamppuihin (HPS) auttavat tavoitteen saavuttamisessa.

Kestävät käytännöt ovat taloudessa yhä välttämättömämpiä – eivätkä pelkästään hyvän optiikan ja etiikan vuoksi. Ne ovat nimittäin hyväksi myös liiketoiminnalle. Vihreyteen siirtyvät viljelijät havaitsevat, että LED-tekniikan käyttöön ottaminen nostaa tuotantotasoa ja tuotteiden laatua – samalla energiankulutus ja hiilidioksidipäästöt vähenevät.

Kun himmennettävät ja dynaamiset kasvatusvalot sekä tietämys tuotannon parantamisesta kehittyvät, LED-tekniikan ekologinen jalanjälki pienenee entisestään. Tällaisten laitteiden avulla viljelijä voi sopeuttaa valaistusmäärät ja spektrin tietyn kasvin ja tietyn hetken mukaan. Sopeuttamisessa otetaan huomioon esimerkiksi kasvin kehityksen tila ja luonnonvalon määrä.

Kun kasvihuoneiden energiankäyttö kehittyy, LED-tekniikka nousee yhä tärkeämmäksi. Uusiutuva energia, kuten tuuli- ja aurinkoenergia, valtaa alaa ja muodostaa tasavirtaa. Tämä sopii LED-valaistukselle paljon paremmin kuin HPS-valaistukselle, joka dominoi edelleen kasvihuoneviljelyssä.

Kuluttajien/vähittäiskaupan kysyntä

Vaikka kestävät käytännöt ovat tärkeämpiä kuin koskaan, maailmanlaajuinen ruoan kulutus ei vähene. Sen sijaan terveellisten ja laadukkaiden tuotteiden tarve kasvaa. Jos haluamme sekä tyydyttää kuluttajien tarpeet että suojella ympäristöä, on toimittava älykkäästi. Yksi keino tavoitteen saavuttamiseksi on tehdä LEDistä standardi.

Laadukkaiden tuotteiden, kukkien ja kasvien ympärivuotinen tuottaminen vaatii jatkuvaa valoa. Sitä ei luonnosta saa. Viljelijät ovat tehneet onnistuneita kokeita HPS-lisävaloilla – tehokkaat ja joustavat LED-valot tekevät kuitenkin prosesseista vielä ennakoitavampia ja vähemmän resurssi-intensiivisiä.

Ne tekevät asiakkaille päätyvistä tuotteista, kukista ja kasveista myös terveellisempiä. Kun valitaan oikea valon määrä, oikea spektri ja dynaaminen valoresepti, kasvin kestävyys voi parantua. Kemikaalejakaan ei tarvita, tai niiden käyttöä voidaan ainakin vähentää. Lisäksi oikea valo varmistaa, että kasvit sisältävät vähittäismyyjien ja asiakkaiden arvostamia ravinteita.

Kohti LED-tulevaisuutta

LED on nousemassa kasvihuoneviljelyn johtavaksi valaistusratkaisuksi useissa makrotrendeissä: globaali väestönkasvu, kestävä kehitys ja vaativien kuluttajien kasvava kysyntä. LED on kehittymässä kansainväliseksi standardiksi, ja se tuo tarvittuja innovaatioita kaikkeen kasvattamiseen – kehittyviä valaistusratkaisuja tarjoava Signify pysyy alan johtajana.

Kasvua ammattilaisten tuella

Haluat varmasti saada nopean tuoton tekemällesi sijoitukselle. Haluat varmasti myös, että projektisi kaikki osa-alueet hoidetaan ammattimaisesti. Kun valitset kumppaniksi Signifyn, projektisi on kokeneissa käsissä. Signify on valaistusalan maailmanlaajuinen johtaja. Yritys on koonnut merkittävän ansioluettelon yli 500:ssa kasvihuoneviljelyn projektissa vuodesta 1995 lähtien. Olemme yli kahden vuosikymmenen ajan kehittäneet räätälöityjä, LED-pohjaisia näytteillepanovalaistuksia, jotka ovat auttaneet viljelijöitä nopeuttamaan kasvua, lisäämään sadon määrää ja parantamaan kasvien laatua. Huippuluokan LED-innovaatioidemme avulla voimme räätälöidä sinulle tieteeseen perustuvan ratkaisun.

Pascal van Megen

Pascal van Megen on Signifyn käyttökohdeinsinööri. Hänen taustansa on konetekniikassa. Käyttökohdeinsinöörinä Pascal varmistaa, että viljelijät saavat huipputasoisia valaistussuunnitelmia kasvihuoneviljelyä varten. Hän antaa sisäistä ja ulkoista koulutusta asiakkaille ja kumppaneille Philips LED Horticulture -tuotteiden ja -järjestelmien käytössä. Hän toimii asiakkaiden ja insinöörien konsulttina tavoitteenaan Philipsin LED-valaistusratkaisujen jatkuva kehittäminen.

Liittyvät artikkelit

Kolme vinkkiä ledivalaisimien suorituskykyväitteiden arvioimiseen

Jos jokin näyttää liian hyvältä ollakseen totta, se todennäköisesti ei sitä ole. Tärkeitä vinkkejä eri valmistajien LED-kasvatusvalojen suorituskykyväitteiden arvioimiseen.

8 vaihtoehtoa kustannustehokkaalle LED-kasvihuonevalaisimelle, osa 2

LED-järjestelmän on toimittava luotettavasti kasvihuoneympäristön vaativissa olosuhteissa, jotta sadon kasvattaminen LED-kasvihuonevalaisimien avulla sujuisi onnistuneesti ja kustannustehokkaasti.

Ota yhteyttä

Liity tiimiimme

Haluatko liittyä tiimiimme ja löytää parhaan reseptin kasvaaksesi ammattilaisena? Katso lisätietoja urasivultamme.

Haluatko tietää lisää?

Lue lisää kasvihuoneviljelyn LED-valaistuksesta uusimmista artikkeleistamme ja asiakasesimerkeistämme.

Tapahtumat

Fruit Logistica
Berliini, 5.–6. huhtikuuta 

CEA 4.0 Virtual
6.–20. toukokuuta​ 

HortiContact
Gorinchem, 10.–12. toukokuuta