5 tarkastettavaa asiaa LED-kasvivalojen valaistussuunnittelua vertailtaessa

Viljelijä sijoittaa LED-kasvivvaloihin, koska ne edistävät sadon määrää ja laatua. Nyrkkisääntönä yhden prosentin valovirta lisää sadon määrää prosentilla. Onkin ensiarvoisen tärkeää, että LED-valaistussijoituksesta saa täyden suorituskyvyn.

Käyttämiesi LED-kasvivalojen suorituskyvyn määrittelevät valovoima ja valon tasaisuus. Jos asennettujen kasvivalojen valovoima on odotettua vähäisempi, satoa tulee odotettua vähemmän. Jos valo ei ole riittävän tasainen, eri kasvit kasvavat ja kehittyvät eri tahtiin. Kasvihuoneen tuotannosta tulee epätasaista.

Ennen kuin aloitat

Kun vertailet erilaisia valaistussuunnitelmia, vertaile eksaktisti. Ota siis nämä 3 asiaa huomioon:

 1. Tarkista valmistajien esittämien suorituskykyä koskevien väitteiden uskottavuus.
 2. Varmista, että valaistussuunnitelmaa varten käytetään DIALux-laskentaohjelmistoa. Tätä riippumattoman yrityksen tuottamaa ohjelmistoa käytetään laajasti kasvihuoneviljelymarkkinoilla.
 3. Tarkasta, mitä parametrejä on käytetty kutakin valaistussuunnitelmaa varten. On helppoa muuttaa parametrejä ja antaa vaikutelma valaistussuunnitelman positiivisesta valon tasosta ja tasaisuudesta. Mitkä parametrit ovat siis kaikkein tärkeimpiä?

Tärkeimmät tarkastettavat parametrit ovat:

 • Onko määritetty oikea tuote? Tarkasta, että valaistussuunnitelmassa on määritetty juuri se tuote, jonka valitsit projektiasi varten: oikea valovirta (PPF, µmol) ja spektri (sininen/punainen/valkoinen/kaukainen punainen/…).
 • Onko käytetty erityisiä suunnitteluarvojasi: kasvien keskimääräinen valon taso (PPFD, µmol/m2) ja yleinen valon tasaisuus?
 • Mitkä ovat vakioasetukset? Kasvivalon korkeus ja kasvit (vapaa korkeus), heijastuskertoimet sekä se, että tasaisuuden laskennassa käytetty alueen koko ja sijainti vaikuttavat keskimääräiseen valon tasoon ja valon yleiseen tasaisuuteen.

1. Tarkasta vapaa korkeus

Ensimmäinen tarkastettava parametri on vapaa korkeus, joka määrittelee etäisyyden LED-moduulin ja kasvien välillä. Vapaa korkeus voi vaikuttaa erittäin paljon yleiseen tasaisuusarvoon. Esimerkiksi alasviljetäville tomaateille (rajoitettu vapaa korkeus 1,50–2,50 metriä) voi olla haastavaa saada hyvää yleistä tasaisuusarvoa. Yleinen tasaisuusarvo voi kohentua, jos käytetään optimistista vapaata korkeutta tai lasketaan tasaisuus maan tasolta (ikään kuin kasveja ei olisi).

Vapaa korkeus lasketaan mittaamalla sadon yläosan ja LED-kasvivalon asennuskorkeuden välinen etäisyys.

Vapaa korkeus lasketaan mittaamalla sadon yläosan etäisyys

2. Tarkasta heijastuskertoimet

Toinen tärkeä tarkastettava parametri on valaistussuunnitelmassa käytetyt heijastuskertoimet. Heijastuskerroin ilmaisee valomäärän, jonka seinät ja tilan muut objektit heijastavat. DIALux-laskentaohjelmisto on alun perin suunniteltu toimistojen kaltaisille sisätiloille, joissa seinien, katon ja lattian heijastukset vaikuttavat työpisteen valon tasoon. Jotta tuloksilta ei odotettaisi liikaa, DIALuxissa heijastusarvot on määritetty kasvihuoneen valaistussuunnitelmaa varten 0 prosenttiin, koska kasvihuoneen lasit eivät heijasta kasvivalojen valoa.

3. Tarkasta alue, jota on käytetty valovoimalaskelmien tekemiseen.

Seuraava tarkastettava asia on määritetty laskentapinta. Laskenta-alue ja kasvivalojen asettelu kyseisellä alueella vaikuttavat merkittävästi keskimääräiseen aktiivisten fotonien määrään, joka saavuttaa kasvien pinnan (PPFD-arvo, µmol/m2/s). Kun vertailet eri valmistajien kasvatusvalotuloksia, varmista, että laskentapinnassa on yhtä paljon maksimi- ja minimivalovoima-arvoja. Tämä on ainoa tapa laskea valaistussuunnitelmalle realistinen PPFD-keskiarvo.

Alla olevassa esimerkissä on laskenta-alueen kaksi asettelua samassa valosuunnitelmassa. Oletetaan, että valovoiman maksimiarvot ovat kohtisuorassa kasvivaloon nähden ja valovoiman minimiarvot ovat kahden kasvatusvalon välissä. B-skenaarion arvot muodostavat paljon paremmat valovoimakeskiarvot, koska valovoima lasketaan alueella, jolla on neljä maksimia ja yksi minimi. A-skenaariossa näkyy neljä maksimia ja neljä minimiä, joten se edustaa asennuksen jälkeistä todellista tilannetta paljon paremmin.

Mittausruudukon sijainti määrittelee keskimääräisen valovoimatuloksen

4. Tarkasta laskentapinnan koko

Tärkeä tarkastettava tekijä on myös laskentapinnan koko, joka vaikuttaa yleiseen tasaisuusarvoon. Kun vertailet eri valmistajien valaistussuunnitelmien tuloksia, varmista, että niissä on käytetty samaa laskentapintaa.

Jotta tulokset edustaisivat todellista tilannetta, tulisi tehdä koko osaston laskelma, johon sisältyvät kasvihuoneen reunat. Tulisi tehdä myös laskelma pienemmällä keskialueella, joka edustaa tavallista tuotantoaluetta. Koko osaston laskelma muodostaa alhaisemmat valon tasaisuuden tasot, koska reunoilla on vähemmän valovoimaa. Vertaa siis aina joko koko osaston tai pienempien alueiden laskelmia. Alla on laskenta-alueen kaksi asettelua samassa valosuunnitelmassa. Oletetaan, että valovoiman maksimit ovat kohtisuorassa kasvivalojen kanssa ja minimit kahden kasvivalon välissä. B-skenaarion arvot muodostavat paljon paremmat valovoimakeskiarvot, koska valovoima lasketaan alueella, jolla on neljä maksimia ja yksi minimi. A-skenaariossa näkyy neljä maksimia ja neljä minimiä, joten se edustaa asennuksen jälkeistä todellista tilannetta paljon paremmin.

5. Tarkista käytetyn tasaisuuden tyyppi

Seuraava tarkastettava parametri on käytetty tasaisuuden tyyppi. Tasaisuutta voi ilmaista eri tavoin. DIALux-valaistussuunnitelmaohjelmisto antaa erilaisia tasaisuuden tyyppejä. Kun vertailet eri valmistajien valaistusuunnitelmatuloksia, varmista, että niissä on käytetty samaa tasaisuuden tyyppiä. Kasvihuoneviljelyä varten tasaisuus on valovoiman keskiarvo jaettuna valovoiman maksimiarvolla, koska se edustaa todellista tilannetta parhaiten.

Yhteenveto

Valaistussuunnitelmia vertailtaessa on hyvä muistaa, että valmistajat voivat tehdä muutoksia suunnitelmiinsa. Kun haluat tehdä kunnollisen vertailun, ota muutamia parametrejä huomioon.

 • Onko laskelmissa käytetty oikeaa tuotetta oikealla spektrillä ja valovirralla?
 • Onko käytetty valon tasoa ja yleistä valon tasaisuutta, jotka sopivat sinun sadollesi?
 • Ovatko asetukset vertailukelpoisia:
  - Onko vapaa korkeus määritelty oikein?
  - Onko heijastuskertoimet asetettu arvoon 0 %?
  - Onko mittausruudukossa yhtä suuret määrät vaaleita ja tummia kohtia?
  - Vertailetko kokonaisten osastojen vai pienten keskialueiden lukuja?
  - Onko tasaisuus määritelty valaistussuunnitelmissa samalla tavalla?

Lue toinen blogimme ja tutustu siihen, miten voit arvioida LED-kasvivalojen suorituskykyväitteitä.

Kasvua ammattilaisten tuella

Haluat varmasti saada nopean tuoton tekemällesi sijoitukselle. Haluat varmasti myös, että projektisi kaikki osa-alueet hoidetaan ammattimaisesti. Kun valitset kumppaniksi Signifyn, projektisi on kokeneissa käsissä. Signify on valaistusalan maailmanlaajuinen johtaja. Yritys on koonnut merkittävän ansioluettelon yli 500:ssa kasvihuoneviljelyn projektissa vuodesta 1995 lähtien. Olemme yli kahden vuosikymmenen ajan kehittäneet räätälöityjä, LED-pohjaisia näytteillepanovalaistuksia, jotka ovat auttaneet viljelijöitä nopeuttamaan kasvua, lisäämään sadon määrää ja parantamaan kasvien laatua. Huippuluokan LED-innovaatioidemme avulla voimme räätälöidä sinulle tieteeseen perustuvan ratkaisun.

Pascal van Megen

Pascal van Megen on Signifyn käyttökohdeinsinööri. Hänen taustansa on konetekniikassa. Käyttökohdeinsinöörinä Pascal varmistaa, että viljelijät saavat huipputasoisia valaistussuunnitelmia kasvihuoneviljelyä varten. Hän antaa sisäistä ja ulkoista koulutusta asiakkaille ja kumppaneille Philips LED Horticulture -tuotteiden ja -järjestelmien käytössä. Hän toimii asiakkaiden ja insinöörien konsulttina tavoitteenaan Philipsin LED-valaistusratkaisujen jatkuva kehittäminen.

Liittyvät artikkelit

LED-kasvatusvalot ruusuille

Philipsin LED-kasvatusvalot tarjoavat erityisiä valoreseptejä ruusuille. Valot parantavat laatua ja tuottoa sekä helpottavat kasvihuoneiden ilmaston hallintaa.

LED-kasvatusvalot krysanteemeille

Philipsin LED-kasvatusvalot vahvistavat krysanteemien varsia ja kasvattavat satoja. Ne voivat pienentää hiilidioksidihävikkiä ja parantaa energiatehokkuutta kasvihuoneessa.

Ota yhteyttä

Liity tiimiimme

Haluatko liittyä tiimiimme ja löytää parhaan reseptin kasvaaksesi ammattilaisena? Katso lisätietoja urasivultamme.

Haluatko tietää lisää?

Lue lisää kasvihuoneviljelyn LED-valaistuksesta uusimmista artikkeleistamme ja asiakasesimerkeistämme.

Tapahtumat

Fruit Logistica
Berliini, 5.–6. huhtikuuta 

CEA 4.0 Virtual
6.–20. toukokuuta​ 

HortiContact
Gorinchem, 10.–12. toukokuuta